En innføring i dataspill

TEKNISK OPPSETT

Bla nedover for videoguider til de ulike konsollene i boka. Videoene er på engelsk, men er enkle å følge. Du finner også det mest grunnleggende punktene på norsk under videoene.

 

XBOX ONe

 1. Sammen med konsollen behøver du en HDMI-kabel, den medfølgende strømkabelen, to AA-batterier og én spillkontroll.

 2. Koble den ene enden av HDMI-kabelen til HDMI-utgangen bakpå konsollen og den andre enden til en ledig HDMI-utgang på fjernsynet ditt. Koble strømkabelen til bak konsollen og i et ledig støpsel.

 3. Skru på maskinen med X-knappen som sitter til høyre på frontdekselet. Bytt til riktig HDMI-kanal på fjernsynet. Åpne spillkontrollen og sett inn batterier. Skru på spillkontrollen ved å holde inne den runde X-knappen som oppe i midten av kontrollen. Når lyset slutter å blinke, trykker du A for å komme til menyene. Om du ikke får noen respons, trykk )))-knappene som finnes på oversiden av kontrollen og på venste side av konsollens front for å få dem til å gjenkjenne hverandre.

 4. Menyene vil la deg velge for språk, sted og tidssone, og plukke hjemmenettverket ditt fra en liste. Passordet skrives inn med et tastatur på skjermen.

 5. Etter et par valg rundt strømstyring og oppdateringer, vil du bli spurt om å opprette en Microsoft-konto eller å logge inn om du allerede har en. Dette er ikke påkrevd, men sterkt anbefalt siden det blant annet behøves for å spille på nett og kjøpe nedlastbare spill.

 6. Flere menyvalg følger, men det viktigste spørsmålet er hvorvidt du vil abonnere på Xbox Gold. Tjenesten er obligatorisk for å få tilgang til å spille mot andre over nett, samtidig som den også byr på noen «gratis» (du betaler jo tross alt for dem) spill hver måned.

 7. For å begynne å spille, sett inn disken og vent på at den installerer seg eller kjøp et spill fra den innebygde nettbutikken (les mer under). Spillet startes fra menyen over spill og apper.

SWITCH

 1. Sammen med konsollen (altså skjermrektangelet) behøver du en HDMI-kabel, de to medfølgende kontrollbitene, konsollstativet, strømkabelen og kontrollskallet.

 2. Klikk de to kontrollbitene inn i sporene på siden av konsollen og skru på med strømknappen øverst til venstre, på toppen av skjermrektangelet. Om du skal spille på fjernsynet også, kan du også forberede deg ved å koble strømkabelen og HDMI-kabelen i utgangene på konsollstativet, før du kobler dem i henholdsvis et støpsel og i en HDMI-utgang på fjernsynet.

 3. Etter å ha valgt språk, får du velge hjemmenettverket ditt fra en liste. Passordet skrives inn med et tastatur på skjermen. Vel tilkoblet får du også velge region og tidssone.

 4. Kontrollbitene kan nå kobles fra konsollen ved å holde inne løseknappene på baksiden og dra dem ut av skjermrektangelet igjen. Skjermrektangelet har en utbrettbar fot på baksiden for å plasseres stående på et bord o.l. Kontrollene kan enten holdes løst, én i hver hånd, eller plasseres i kontrollskallet for et mer tradisjonelt grep. Om du vil, kan du også få skjermbildet på fjernsynet i stedet. Dette gjøres ved å gli konsollen ned i stativet og finne rett HDMI-kanal på fjernsynet.

 5. Neste steg er å sette opp profilen din ved å velge et kallenavn og profilbilde, eventuelt sette opp en Mii – en visuell representasjon av deg selv. Etter dette kommer valg for foreldrekontroll, og så er oppsettet ferdig.

 6. For å begynne å spille, sett inn et spillkort i hullet øverst på høyre side av konsollen eller kjøp et nedlastbart spill fra den innebygde nettbutikken (les mer under). Spillet startes fra den øverste menystripa.

 7. For å kunne spille mot andre over nett, kreves abonnementstjenesten Nintendo Switch Online. Den gir også fri tilgang til mange klassikere fra Nintendos 80-talls-konsoll NES, og kan bestilles via den innebygde nettbutikken.

XBOX 360

 1. Det finnes ulike konsollmodeller å velge mellom, og ulikhetene er såpass store at de er verdt å merke seg. Xbox 360 Slim, Elite, S eller E er å foretrekke, siden de har trådløst nett innebygget og HDMI-kobling som standard. De eldste konsollmodellene vil behøve å kobles med nettverkskabel til ruteren for nettkobling, siden trådløs-tilbehøret Xbox 360 USB Wireless Adapter er veldig vanskelig å finne i 2018.

 2. Sammen med konsollen behøver du en HDMI-kabel eller komponentkabel (eldre modeller), den medfølgende strømkabelen, to AA-batterier og én spillkontroll.

 3. Ulike Xbox 360-modeller har ulike koblinger. Har konsollen en HDMI-utgang kobler du til den ene enden av HDMI-kabelen her, og den andre enden i en ledig HDMI-utgang på fjernsynet ditt. Alternativt bruker du en komponentkabel med seks flerfargede koblinger (gul, hvit, blå, grønn og to røde). Disse kan enten plugges rett inn i tilsvarende utganger i fjernsynet, eller kobles i en gammeldags Scart-utgang via en overgang. Husk at nyere fjernsyn ikke nødvendigvis har utgang for Scart/komponentkabel, men en elektronikkbutikk kan hjelpe deg med overganger. Koble strømkabelen til bak konsollen og i et ledig støpsel.

 4. Skru på maskinen med strømknappen på høyre side av frontdekselet. Bytt til riktig HDMI- eller komponentkanal på fjernsynet. Åpne spillkontrollen og sett inn batterier i batteripakken. Skru på spillkontrollen ved å holde inne den runde X-knappen som oppe i midten av kontrollen. Om du ikke får noen respons, trykk )))-knappene som finnes over batteripakken på kontrollen og på konsollens frontdeksel for å få dem til å gjenkjenne hverandre.

 5. Oppstartsmenyene vil la deg velge språk, sted og tidssone. Du får også velge skjerminnstillinger (1080p for de fleste nyere fjernsynsmodeller) og plukke hjemmenettverket ditt fra en liste (om du ikke bruker nettverkskabel). Passordet skrives inn med et tastatur på skjermen. Sannsynligvis vil konsollen oppdage en systemoppdatering. Godta å installere denne, og konsollen vil utføre en omstart.

 6. Etter et par valg rundt strømstyring og oppdateringer, kan du bli spurt om å opprette en Microsoft-konto eller å logge inn om du allerede har en. Dette er ikke påkrevd, men sterkt anbefalt siden det blant annet behøves for å spille på nett og kjøpe nedlastbare spill.

 7. Flere menyvalg følger, men det viktigste spørsmålet er hvorvidt du vil abonnere på Xbox Gold. Tjenesten er obligatorisk for å få tilgang til å spille mot andre over nett, samtidig som den også byr på noen «gratis» (du betaler jo tross alt for dem) spill hver måned.

 8. For å begynne å spille et spill, sett inn disken eller kjøp et spill fra den innebygde nettbutikken (les mer under). Spillet startes fra menyen over spill og apper.

PLAYSTATION 4

 1. Sammen med konsollen behøver du en HDMI-kabel, den medfølgende strømkabelen, USB-kabelen og spillkontrollen.

 2. Koble den ene enden av HDMI-kabelen til HDMI-utgangen bakpå konsollen og den andre enden til en ledig HDMI-utgang på fjernsynet ditt. Koble strømkabelen til bak konsollen og i et ledig støpsel.

 3. Skru på maskinen. Bytt til riktig HDMI-kanal på fjernsynet. Koble til spillkontrollen med USB-kabelen (dette er også slik du lader kontrollen) og trykk P-knappen midt på kontrollen når du får beskjed om dette på skjermen. Dette parer kontrollen med konsollen, slik at de gjenkjenner hverandre.

 4. Menyene vil ta deg gjennom valg for språk, sted og tidssone, og velge hjemmenettverket ditt fra en liste. Passordet skrives inn med et tastatur på skjermen.

 5. Etter et par valg rundt strømstyring og oppdateringer, vil du kunne logge inn på maskinen som noe ala Bruker1 eller User1. Ved å trykke på denne kommer du inn i PlayStation-menyene, hvor den øvre menystripa har et smilende hus med kalt Profil eller Profile. Velg denne.

 6. Velg å logge inn på PlayStation Network (gjerne forkortet PSN) og velg deretter å opprette en ny konto. Dette er nødvendig for å kunne kjøpe nedlastbare spill. Du vil etter hvert bli spurt om du ønsker å abonnere på PlayStation Plus, noe som er obligatorisk for de fleste spill som kan spilles mot andre over nett («Fortnite» er et unntak). Tjenesten byr også på noen «gratis» (du betaler jo tross alt for dem) spill hver måned.

 7. For å begynne å spille, sett inn disken og vent på at den installerer seg eller kjøp et spill fra den innebygde nettbutikken (les mer under). Spillet startes fra den nedre menystripa.

pC, MAC, MOBIL OG NETTBRETT

De fleste mobiltelefoner og nettbrett er allerede klargjort for spilling – spillene installeres som andre apper og styres via berøringsskjermen. For å få fullt utbytte av boka kan det likevel være fint å bruke tradisjonelle spillkontroller i spill som støtter dem.

Her finnes det et rikt utvalg av modeller designet for å enten brettes rundt mobilen, til å holde mobilen i et stativ eller (spesielt for nettbrett) koble til trådløst som en vanlig spillkontroll.

I videoen over kan du se noen typiske eksempler designet for iPhone, men det finnes flere gode alternativer både for iOS- og Android-enheter. Bare vær obs på at mange av kontrollene kun passer til det ene av de to operativsystemene, eller til visse modeller av mobiler og nettbrett.

Selv om det finnes flere tekniske detaljer å sette seg inn i med datamaskiner, vil fleste nyere modeller (både PC og Mac) være klargjort for spilling fra start. Det å installere spill er i utgangspunktet som med annen programvare, selv om det også finnes egne nettbutikker som kan installeres på maskinen (se mer under). Her er kontrolloppsettet i utgangspunkt tastatur og mus, men også her anbefales det å anskaffe en spillkontroll for full utbytte av boka.

Igjen er utvalget stort, men for enkelhets skyld anbefales spesielt PC-brukere å gå for en kablet Xbox 360-kontroll. Prisen er lav, kvaliteten høy, og installasjonen på Windows-maskiner er så enkelt som å plugge inn USB-kabelen i PC-en.

Xbox 360-kontrollen kan også være fin for Mac-brukere, men krever en del mer teknisk knot (iMore har instruksjoner). Dermed kan det være lettere å lete blant de mange etterligningene som finnes på markedet. En enkel start på letingen kan være et søk på «gamepad mac» hos f.eks. Prisjakt.no eller Amazon.com.

PLAYSTATION 3

 1. Sammen med konsollen behøver du en HDMI-kabel, den medfølgende strømkabelen, USB-kabelen og spillkontrollen.

 2. Koble den ene enden av HDMI-kabelen til HDMI-utgangen bakpå konsollen og den andre enden til en ledig HDMI-utgang på fjernsynet ditt. Koble strømkabelen til bak konsollen og i et ledig støpsel.

 3. Skru på maskinen. Bytt til riktig HDMI-kanal på fjernsynet. Koble til spillkontrollen med USB-kabelen (dette er også slik du lader kontrollen) og trykk P-knappen midt på kontrollen når du får beskjed om dette på skjermen. Dette parer kontrollen med konsollen, slik at de gjenkjenner hverandre.

 4. Menyene vil ta deg gjennom valg for språk, sted og tidssone. Godkjenn at både lyd og video går via HDMI, godkjenn skjermoppløsningen (1080p på de fleste nyere fjernsynsmodeller) og sett et kallenavn du bruker til innlogging – dette skrives inn via et tastatur på skjermen. Velg trådløs nettkobling, velg å scanne etter nettverk og plukk hjemmenettverket ditt fra listen. Om du har trådløspassord er antagelig WPA-PSK/WPA2-PSK riktig valg. Skriv inn nettverkspassordet ditt og godkjenn innstillingene.

 5. Nå vil konsollen starte på nytt, og være klar til bruk. Imidlertid er det en god idé å skaffe seg en PlayStation Network-konto (forkortet PSN), både for å få tilgang til konsollens nettbutikk og for å kunne spille over nett. Du finner registreringen for denne (se video) under PSN-ikonet (en blå sirkel med en P inni) på menyen.

 6. Du kan bli spurt om du ønsker å abonnere på PlayStation Plus, men vær klar over at den eneste fordelen tjenesten byr på i 2018 er noen «gratis» (du betaler jo tross alt for dem) spill hver måned. I motsetning til på PlayStation 4 er den ikke påkrevd for å spille over nett.

 7. For å begynne å spille, sett inn disken i maskinen eller kjøp et spill fra den innebygde nettbutikken (les mer under). Installerte spill og spill på disk startes fra ikonet som ser ut om en spillkontroll.

 
 

SPILLKJØP

Hvordan skaffe seg spillene i boka? Ett alternativ er å kjøpe dem fysisk og installere eller kjøre rett fra disk. Butikker som Platekompaniet, Elkjøp, Power og Gamestop fører spill, og sistnevnte har et stort utvalg brukte spill – særlig aktuelt for dem som benytter eldre konsoller som Xbox 360 og PlayStation 3. En annen mulighet er å kjøpe fra nett, hvor Prisjakt.no er en kjapp måte å sammenligne priser fra ulike butikker og Finn.no er et godt valg for bruktspill.

En del av spillene (deriblant «Gone Home», «Kentucky Route Zero» og «Night in the Woods») er imidlertid bare tilgjengelige for nedlasting, noe som krever en tur innom en nettbutikk. Her er en kjapp gjennomgang av disse, sammen med noen videoer (engelskspråklige) som viser hvordan de fungerer i praksis.

XBOX ONE

Microsoft Store er den innebygde nettbutikken i Xbox One, og er tilgjengelig fra menyene (handlenett-ikonet eller butikk-valget på topplinja) om du har opprettet en Microsoft-konto.

For å finne spesifikke spill enkelt i butikken er den beste metoden å velge forstørrelsesglasset oppe i høyre hjørne og bruke tastaturet på skjermen til å søke opp spillet.

Ved å klikke deg inn på spillet vil det finnes en kjøpsknapp på høyre hånd. Denne vil ta deg videre til betaling, som kan gjøres via bankkort, Microsofts egne gavekort eller PayPal.

Når spillet er kjøpt, lastes det ned automatisk.

SWITCH

På Nintendo Switch kan spill kjøpes og lastes ned gjennom Nintendo eShop, som befinner seg bak det gule handlenett-ikonet i menyene. Første gang du starter butikken, vil du måtte logge inn med Nintendo-kontoen din. Etter dette logges du automatisk inn i butikken når du starter den.

Ved å trykke forstørrelsesglasset i butikkmenyen kan du søke etter navnet på spillet du er ute etter, velge det fra en meny og få opp både pris og kjøpeknapp.

Spill kjøpes med bankkort eller Nintendos egne eShop-kontantkort. Når du kjøper et spill, kan det hende butikken spør om du vil legge til ekstra penger på kontoen din. Dette er ikke nødvendig.

En ting det er lurt å ha i bakhodet, er at Switch har begrenset med plass – kun 32 GB, som raskt fylles opp om du kjøper og laster ned en del spill. Dette kan heldigvis løses gjennom å kjøpe et MicroSD-kort, som kan plugges inn i en åpning skjult bak foten til skjermrektangelet.

XBOX 360

Xbox Marketplace er den innebygde nettbutikken du finner i Xbox 360-menyene, og er tilgjengelig om du har opprettet en Microsoft-konto.

Ved å navigere mot høyre i hovedmenyen, til spillfanen, vil du finne en rute med et handlenett. Trykk på den, trykk deretter på forstørrelsesglasset for å få skrive inn de første bokstavene i navnet til spillet du leter etter.

Klikk på spillet når det dukker opp og velg å kjøpe det. En kjøpsmeny dukker opp, og du kan bekrefte kjøpet eller endre bankkort som benyttes. Spillet skal nå starte nedlasting automatisk.

PLAYSTATION 4

PlayStation Store er den innebygde nettbutikken du finner i PlayStation 4-menyene (handlenett-ikonet), og er tilgjengelig om du har opprettet en PSN-konto.

Dette er en butikk som kan virke litt rotete ved første øyekast, ganske enkelt fordi det er så mange ulike menyvalg å bla seg gjennom (videoen over gir en ok forklaring på hva alt er).

Er du på utkikk etter et konkret spill, er det enkleste å navigere til toppen av skjermen og forstørrelsesglasset, for så å plukke de første bokstavene i navnet til spillet du leter etter til det dukker opp på lista til høyre og kan velges.

Å kjøpe spill gjøres enkelt ved å trykke for å legge dem i handlekurven og gå til betaling, for så å velge betalingsmetoder som bankkort, PayPal eller ymse kontantkort.

Om spillet ikke automatisk starter nedlasting etter kjøp, trykker du nedlastingsknappen under kjøpsbekreftelsen.

PC, MAC, MOBIL og NETTBRETT

Fordi PC og Mac er åpne plattformer, er utvalget av nettbutikker veldig stort, med en rekke små og store aktører som konkurrerer mot hverandre. Likevel, få har større utbredelse og utvalg enn Steam – som lastes ned som et eget program på datamaskinen. Kjøpte spill lastes ned, installeres og oppdateres automatisk, og startes via Steam-klienten, som kjører i bakgrunnen på maskinen.

Andre store nettbutikker er GOG (rikt utvalg eldre spill i tillegg til nyheter), HumbleBundle (billige spillpakker og en månedlig abonnementstjeneste) og itch.io (små uavhengige utgivelser). I tilllegg har store selskaper som EA, Ubisoft, Blizzard og Bethesda alle sine egne nedlastbare spillklienter a la Steam.

Når det kommer til mobil og nettbrett kjøpes spill fra samme sted som andre apper på telefonen – AppStore for iOS-brukere og Google Play for Android-brukere.

PLAYSTATION 3

PlayStation Store er den innebygde nettbutikken du finner i PlayStation 3-menyene (handlenett-ikonet), og er tilgjengelig om du har opprettet en PSN-konto.

Dette er en butikk som kan virke litt rotete ved første øyekast, ganske enkelt fordi det er så mange ulike menyvalg å bla seg gjennom (videoen over gir en ok forklaring på hva alt er).

Er du på utkikk etter et konkret spill, er det enkleste å navigere til toppen av skjermen og forstørrelsesglasset, for så å plukke de første bokstavene i navnet til spillet du leter etter til det dukker opp på lista til høyre og kan velges.

Å kjøpe spill gjøres enkelt ved å trykke for å legge dem i handlekurven og gå til betaling, for så å velge betalingsmetoder som bankkort, PayPal eller ymse kontantkort.

Om spillet ikke automatisk starter nedlasting etter kjøp, trykker du nedlastingsknappen under kjøpsbekreftelsen.