«Mitt Barn Lebensborn»: Vond historietime

Foto: Skjermdump fra spillet / Teknopilot

Foto: Skjermdump fra spillet / Teknopilot

Fersk i spillenes verden? Ikke kommet gjennom kræsjkurset i boka mi ennå? Fortvil ikke. Fremover slenger jeg ut jevnlige anbefalinger av spill som ikke vil straffe deg for å være ny.

Denne uka ser vi nærmere på norske «Mitt Barn Lebensborn» (internasjonal tittel: «My Child Lebensborn»), som har fått mye ros internasjonalt og kanskje vinner en BAFTA - den britiske film- og spillindustriens svar på Oscar - i kveld.

Hvorfor bør jeg spille det?

Behandlingen av tyskerbarna i etterkrigstida er et de mørkere kapitlene i norgeshistorien. Spillet setter deg i skoene til en adoptivforelder for et av dem, en gutt eller jente. Dette er et perspektiv som gir et unikt innblikk i den fortvilte situasjonen mange av disse ungene sto i.

Den fremste utfordingen her er å gi barnet gode opplevelser og forme oppveksten som gjør at han eller hun ikke brytes ned – samtidig som barnet heller ikke skal bli så herdet at det blir kynisk og mister evnen til å stole på mennesker.

Sett bort fra den historiske konteksten er dette også en sterk fremstilling av hva mobbing gjør med et barn – fra den optimistiske gleden over å skulle begynne på skolen til den sørgmodige erkjennelsen av at klassekameratene har ødelagt den nye ranselen.

Men jeg er helt fersk – hvordan kan dette passe for meg?

Handlingene man utfører for å drive spillet framover er så enkle at de nesten blir banale – stort sett er det bare å trykke på noen få elementer på skjermen. Det som er vanskelig, er å stå i ubehaget spillet, og å være den ansvarlige voksenpersonen som vurderer hva som er best for barnet.

Hvordan skaffer jeg meg spillet?

Dette er et mobilspill, og finnes i nettbutikkene til både Android og iOS.

Se tipsene om spillkjøp i starthjelp-seksjonen for mer info om dem.

Hvor lang tid vil det ta meg?

Å komme gjennom hele fortellingen vil ta rundt fem timer.

Hvordan spiller jeg?

Spillet foregår for det meste i hjemmet, og det er enkelt og logisk å navigere. Ikonene nederst på skjermen tar deg mellom barnerom, bad, kjøkken, stue og kontor.

Å trykke på ballen i stua om morgenen setter i gang en lekesituasjon, mens det å trykke på kjøkkenbordet setter deg i gang med å mate barnet – dra maten opp til munnen for at den skal bli spist.

Penger og tid kan leses utifra ikonet øverst i venstre hjørne. Som aleneforelder har du begrenset med tid hver dag, og omsorgen må vektes opp mot ting som å tjene til livets opphold, lage mat og andre ting.

De tre midterste ikonene nederst på skjermen viser også hvilke behovene som blir møtt. Får barnet nok mat? Har det vasket seg? Er humøret godt? Hver kveld er det tid til en liten samtale om dagens oppturer og nedturer, og det som sies her avgjør ofte hvordan barnet vil møte senere utfordringer.

Flere tips til nybegynnerspill? Eller vil du lese noe av det andre jeg skriver om dataspill? Følg Alle Kan SpilleFacebook, eller meld deg på det sporadiske nyhetsbrevet mitt – med sistnevnte får du også et gratis utdrag fra boka mi.