«Game of Thrones» møter Tinder i «Reigns»

Foto: Skjermdump fra traileren for «Reigns: Game of Thrones»

Foto: Skjermdump fra traileren for «Reigns: Game of Thrones»

Fersk i spillenes verden? Ikke kommet gjennom kræsjkurset i boka mi ennå? Fortvil ikke. Fremover slenger jeg ut jevnlige anbefalinger av spill som ikke vil straffe deg for å være ny.

Om under en uke får vi omsider se siste episode av «Game of Thrones», noe som er en god anledning til å titte nærmere på «Reigns»-spillene.

Hvorfor bør jeg spille det?

Om du har latt deg fascinere av tronspillet i «Game of Thrones» - evt. tenker at du kunne gjort den siste sesongen bedre selv - er dette muligens din nye besettelse.

Skaperne bak «Reigns» later til å ha tatt ett blikk på høyre/venstre-sveipinga i datingappen Tinder og så spurt seg selv:

«Hva om vi tok avgjørelser som angikk et helt kongerike i stedet for bare kjærlighetslivet vårt?»

Resultatet er et spill hvor du som monark sveiper til høyre eller venstre for å avgjøre hvorvidt det skal bli krig, hvilke strategiske ekteskap du skal inngå eller hvor mye makt det er lurt å gi støttespillerne dine i kirka.

«Reigns» er velskrevet, og er fullt av særdeles uhøytidelige og hysteriske morsomme replikker. Samtidig tar det maktspillet og dynamikken i et middelaldersk kongedømme dønn seriøst - det må slu strategisk tenkning til for å sitte mer enn noen få år på tronen.

Det finnes også to andre varianter, «Reigns: Her Majesty» og «Reigns: Game of Thrones». Mens førstnevnte dreier seg om strabasene som følger med det å være dronning, lar sistnevnte kjente fjes som Daenerys, Cersei, Tyrion og Jon prøvesitte Jerntronen i tur og orden.

Men jeg er helt fersk – hvordan kan dette passe for meg?

Klarer du å sveipe mot høyre eller venstre på mobilen? Da klarer du dette også.

Hvordan skaffer jeg meg spillene?

Alle tre finnes på både iOS, Android, PC og Mac. «Reigns» og «Reigns: Her Majesty» finnes også til Nintendo Switch.

Hvor lang tid vil det ta meg?

Hvert av spillene har timesvis av innhold, men de passer best til å deles opp i korte økter for å kose seg i ledige stunder - én monark varer sjelden lenger enn en busstur.

Hvordan spiller jeg?

Hver runde av spillet representerer regjeringstiden til én monark. Hver trekk presenteres som et bilde og litt tekst - akkurat som Tinder - og hvert trekk gir deg så to valg, som du tar ved å sveipe til høyre eller venstre. På berøringsskjerm og Switch gjøres dette ved å sveipe med fingeren, mens du klikker til venstre eller høyre med musa på PC.

Valgene kan påvirke styrkeforholdet mellom rikets økonomi, kirka, hæren og folket. Disse er representert med et dollartegn, et kors, et sverd og en strekmann øverst på skjermen.

Det dukker gjerne opp en liten prikk ved siden av ikonene som indikerer at valget vil ha en effekt, uten at du alltid vet om den er positiv eller negativ.

Tenk nøye over trekkene dine - her er det fort gjort å miste hodet, bokstavelig talt.

Flere tips til nybegynnerspill? Eller vil du lese noe av det andre jeg skriver om dataspill? Følg Alle Kan SpilleFacebook, eller meld deg på det sporadiske nyhetsbrevet mitt – med sistnevnte får du også et gratis utdrag fra boka mi.