E-sport for alle med «Rocket League»

Fersk i spillenes verden? Ikke kommet gjennom kræsjkurset i boka mi ennå? Fortvil ikke. Fremover slenger jeg ut jevnlige anbefalinger av spill som ikke vil straffe deg for å være ny.

Akkurat nå er The Gathering i full sving i VikingskipetHamar, med en rekke turneringer innen esport.

Jeg besøkte datafesten i arbeidet med boka i fjor, og snakket blant annet med esport-utøver Martin «Sniper» Wiulsrød - en av Norges beste «Rocket League»-spillere. Se intervjuet - og tipsene hans - i videoen øverst i saken.

Hvorfor bør jeg spille det?

«Rocket League» er fotball med rakettdrevne racerbiler, og spilles nå av over 50 millioner mennesker verden over. Noen av dem er flinkere enn andre - Martin har vært i topp åtte på verdensbasis.

Det finnes ligaer både i Norge og internasjonalt hvor de største proffene møtes til dyst, og de fleste kampene er mulig å følge på internett - komplett med kommentatorer.

To lag, vanligvis med tre biler på hver banehalvdel, kjemper om å få plassert en diger ball i mål. Det er kaotisk, absurd og på en eller annen måte også en perfekt destillering av hvordan det er å spille løkkefotball med gode venner.

Men jeg er helt fersk – hvordan kan dette passe for meg?

Selv om det tar lang tid å bli god, er det få spill som tilbyr en enklere inngang til esport-fenomenet enn dette. Ikke minst er reglene enkle å forstå - dette er løkkefotball, bare med biler i stedet for folk.

Selv er jeg ikke spesielt flink - men jeg har det likevel veldig gøy i kaosmøljene som ofte oppstår foran mål.

Hvordan skaffer jeg meg spillet?

«Rocket League» er gitt ut til både Xbox One, PlayStation 4, PC, Mac og Nintendo Switch. Se tipsene om spillkjøp i starthjelp-seksjonen for mer info om dem.

Hvor lang tid vil det ta meg?

Kampene tar vanligvis fem minutter av gangen. Veien til å bli proff er noe lengre - rundt denne tida i fjor var Martin oppe i 4000 spilletimer.

Hvordan spiller jeg?

Avtrekkerknappene bakpå spillkontrollen gasser fremover eller bakover, mens venstre stikke styrer bilen.

Avhengig av hvilken kontroll du bruker er 'X' eller 'A' hoppeknappen, mens 'O' eller 'B' gir litt ekstra rakettfart. Verdt å huske er også at 'trekant' eller 'Y' lar deg låse kameraet til ballen - det kan gjøre kaoset litt mer oversiktlig.

På PC kan du også bruke mus og tastatur - her er 'X' framover og 'S' bakover, mens ‘A’ og ‘D’ styrer til venstre og høyre. Musa styrer kameraet mens mellomromstasten låser det. Du hopper med venstre museknapp og får rakettfart med høyre museknapp.

Og hei, et supertips:

Sjekk videoen øverst i denne artikkelen, så demonstrerer Martin alt det grunnleggende for deg, samtidig som han og lagkompisene også viser frem noen mer avanserte knep.

Om du vil lese mer om Martin og «Rocket League», må du gjerne plukke opp et eksemplar av boka mi, «Alle kan spille».

Flere tips til nybegynnerspill? Eller vil du lese noe av det andre jeg skriver om dataspill? Følg Alle Kan SpilleFacebook, eller meld deg på det sporadiske nyhetsbrevet mitt – med sistnevnte får du også et gratis utdrag fra boka.