Spill den tapte «Game of Thrones»-sesongen

Foto: Telltale Games

Foto: Telltale Games

Fersk i spillenes verden? Ikke kommet gjennom kræsjkurset i boka mi ennå? Fortvil ikke. Fremover slenger jeg ut jevnlige anbefalinger av spill som ikke vil straffe deg for å være ny.

Denne uka fortsetter vi i «Game of Thrones»-sporet. Sist så vi på spillserien «Reigns», som tar deg Tinder-tett på tronspillet. Denne gangen...

Vel, du føler kanskje på et lite savn nå, rett etter at den siste episoden av den siste sesongen har flimret over skjermen? Kanskje det til og med rykker litt i abstinensene?

Om bare det fantes en hel sesong til der ute.

Om bare.

Om bare.... Vent. Gjør det det?

Se på meg.

Hæ?

SE PÅ MEG!

IMG_0475.JPG


Øh.

Gjenta etter meg:

«O, sanne hersker av Jerntronen, hvor kan jeg finne en hel «Game of Thrones»-sesong jeg ikke har sett fra før?»

Brukte du nettopp spilltips-bloggen din til å skryte av at du har vært på «Game of Thrones»-settet og fått en selfie fra DEN FAKTISKE tronsalen av deg selv sittende på DEN EKTE tronen, altså ikke de SLUMSNE kopistolene som blir sendt rundt på utstillinger og messer?

Ja.

Greit. Greit. Du er den ene sanne Jerntrone-herskeren. Hva er dette om en ny sesong?

Vel. Den er ikke ny, da. Og den er ikke laget for tv.

Jeg ser hvor dette er på vei.

Det finnes et «Game of Thrones»-spill som foregår parallellt med serien, fra slutten av tredje sesong til rett før femte sesong. I spillet følger vi medlemmene av et helt nytt hus - House Forrester - som holder til i nord og driver med tømmer.

Tømmer?

Ironwood, heter det. Så det er kult tømmer.

Neeeemlig.

Og så kommer de i en skvis med House Bolton. Og du vet åssen det er.

Jepp.

Og så dukker en håndfull av folkene fra serien opp, som Tyrion og Cersei og Jon og Ramsay og Daenerys og Margaery. Og de spilles av de samme skuespillerne. Og alt er lagt opp som i tv-serien, bare at det er du som bestemmer hvilke dårlige valg rollefigurene skal ta.

Altså, det... Vet du hva? Kjør på. Jeg tar hva som helst nå... men spill? Der er jeg helt fersk – hvordan kan dette passe for meg?

For det meste er spillet enkelt å navigere, og i stor grad går det ut på å velge hva rollefiguren skal si eller trykke litt rundt på skjermen. Å gjøre feil fører heller ikke til at spillet er over, med mindre det skjer i en actionsekvens.

Disse krever litt mer av refleksene til spilleren, men kan spilles om og om igjen til du klarer dem.

Hvordan skaffer jeg meg spillet?

Spillet er gitt ut på både iOS, Android, PC, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3 og PlayStation 4. Se tipsene om spillkjøp i starthjelp-seksjonen for mer info om dem.

Første episode er gratis, så det vil ikke koste noe å gi spillet en sjans.

Hvor lang tid vil det ta meg?

Den første episoden tar et par timer, mens hele spillet vil ta tolv til tretten timer.

Hvordan spiller jeg?

Kontrollene i mobilutgaven er nok enklest (du trykker bare rundt på skjermen) men alle variantene er relativt lettvinte å få grep på. For å bevege deg rundt til vanlig, bruker du venstrestikka på spillkontrollen, drar med fingeren på mobilskjermen eller WASD/pil-tastene på et tastatur.

Gjenstander med sirkel rundt kan klikkes på, og de fleste du møter kan du snakke med. Dialogvalgene som dukker opp her kan forme historien, men har ofte en tidsfrist - løper den ut, forholder du deg taus.

I actionsekvenser handler det gjerne om å være kjapp til å følge instruksen på skjermen. En pil til venstre under slaget i åpningen betyr f.eks. at du må dra stikka til venstre eller sveipe fingeren til venstre (avhengig av om du spiller på konsoll eller mobil).

Lykke til med å ta noen skikkelig dårlige valg som biter deg i ræva tre episoder senere - akkurat som i tv-serien.

Flere tips til nybegynnerspill? Eller vil du lese noe av det andre jeg skriver om dataspill? Følg Alle Kan SpilleFacebook, eller meld deg på det sporadiske nyhetsbrevet mitt – med sistnevnte får du også et gratis utdrag fra boka mi.