«The Witness»: Tidens morsomste IQ-test?

Foto: Skjermdump fra spillet

Foto: Skjermdump fra spillet

Fersk i spillenes verden? Ikke kommet gjennom kræsjkurset i boka mi ennå? Fortvil ikke. Fremover slenger jeg ut jevnlige anbefalinger av spill som ikke vil straffe deg for å være ny.

Denne uka ser vi nærmere på «The Witness», et spill som er like utfordrende for nybegynnere som spillveteraner.

Hvorfor bør jeg spille det?

Om du vil ha hjernetrim i vakre omgivelser, er dette omtrent så bra som det blir. Spilldesigner Jonathan Blow har skapt en ekstremt gjennomarbeidet og intrikat opplevelse som handler om å vandre rundt på en mystisk øde øy og løse ulike puslespill som alle handler om å løse labyrinter hvor en strek skal tegnes mellom to punkter.

Det høres enkelt ut. Det er ikke enkelt.

Men det som er fint, er at alt er logisk – og det er lett å føle seg veldig smart når man endelig kommer til eureka-øyeblikket. Som for eksempel å oppdage at formen på greinene til et par nærliggende trær ligner på formen til puslespillet.

Men jeg er helt fersk – hvordan kan dette passe for meg?

Om du har spilt lite tidligere, kan det å bevege seg rundt i spillet være litt klossete i starten. Her vil det antagelig føre til at du bruker litt mer tid på å komme deg rundt, men det er ikke noe stort hinder. Hovedpoenget, altså puslespillene, krever bare at du klarer å tegne en strek og tenke logisk – tidligere spillerfaring har svært lite å si.

Hvordan skaffer jeg meg spillet?

Godt nytt! I likhet med «Oxenfree» som jeg tipsa om for et par uker siden, er dette spillet gratis i en begrenset periode (frem til 18. april) for alle som har en PC eller Mac.

Årsaken er at Epic Games (selskapet bak «Fortnite») jobber veldig hardt for å lokke nye kunder til spillbutikken sin. Derfor gir de bort temmelig store (og ofte gode) spill annenhver uke til alle som gidder å installere butikken deres på datamaskinen sin.

Du finner installasjonsfila ved å klikke denne lenka, eller ved å ta turen innom nettsidene til Epic Games.

Spillet er også til salgs for både iOS, Android, PlayStation 4 og Xbox One.

Se tipsene om spillkjøp i starthjelp-seksjonen for mer info om dem.

Hvor lang tid vil det ta meg?

Lenge, om du insisterer på å fullføre spillet. Antagelig ett døgn med spilletid, minst. Personlig har jeg foreløpig bare investert noen få timer i spillet, men de var svært givende.

«The Witness» er stort, men egner seg fint for korte økter - og da varer det jo også lenger.

Hvordan spiller jeg?

Spillet veksler mellom tradisjonelle førstepersons-kontroller og puslespillene.

For førstnevnte styrer høyrestikka/tastaturet/høyre kant av berøringsskjermen bevegelsene forover, bakover og til sidene. Venstrestikka/musa/venstre kant av berøringsskjermen styrer blikket og lar deg svinge når du går.

I puslespillene skal en strek trekkes mellom de to punktene som blinker. Her brukes tastatur, mus eller stikke for å flytte markøren, evt. dra pekefingeren over skjermen.

Etter hvert som du løser ulike puslespill, låses flere deler av øya - og flere puslespill - opp.

Flere tips til nybegynnerspill? Eller vil du lese noe av det andre jeg skriver om dataspill? Følg Alle Kan SpilleFacebook, eller meld deg på det sporadiske nyhetsbrevet mitt – med sistnevnte får du også et gratis utdrag fra boka mi.