«Brothers» spillmatiserer folkeeventyrene

Foto: Starbreeze Studios

Foto: Starbreeze Studios

Fersk i spillenes verden? Ikke kommet gjennom kræsjkurset i boka mi ennå? Fortvil ikke. Fremover slenger jeg ut jevnlige anbefalinger av spill som ikke vil straffe deg for å være ny.

Sist uke så vi nærmere på et svensk spill, «Knåddskogen», og vi holder oss hos söta bror denne uka med Josef «Kåpps» Fares-regisserte «Brothers: A Tale of Two Sons».

Hvorfor bør jeg spille det?

Dette eventyrspillet tar utgangspunkt i folkeeventyrene, men er likevel en helt original fortelling. To brødre legger ut på en farefull ferd for å skaffe medisin til sin syke far, og må overkomme mange strabaser på veien.

Underveis får de hjelp av både troll og flyvende eventyrvesener, mens landskapet de vandrer i er som tatt ut av et Tidemand og Gude-maleri.

Foruten de gjenkjennelige omgivelsene ligger særpreget i at spilleren tar kontroll over begge brødrene samtidig, for så å utnytte den uvante styringen til svært god - og tidvis hjerteskjærende - effekt.

Men jeg er helt fersk – hvordan kan dette passe for meg?

Fordi «Brothers: A Tale of Two Sons» har et uvant kontrollsystem og noen steder krever en smule presisjon under tidspress er det strengt tatt i ytterkantene av hva mange nybegynnere kan takle.

Likevel, det meste av spillet er svært enkelt, og med litt ekstra tålmodighet og ståpåvilje kan det bli en veldig fin opplevelse.

Hvordan skaffer jeg meg spillet?

Spillet er til salgs i nettbutikkene til både iOS, Android, Nintendo Switch, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 og Xbox One, og finnes også til PC og Mac.

Se tipsene om spillkjøp i starthjelp-seksjonen for mer info om dem.

Hvor lang tid vil det ta meg?

Tre til fire timer fra start til slutt.

Hvordan spiller jeg?

Brødrene styres hver for seg, men må ofte samarbeide i spillmiljøet på ulikt vis - for eksempel ved at storebror hjelper lillebror opp i en høyde, for at lillebror så skal slippe ned et klatretau.

Kontrollsystemet er egentlig ganske enkelt, men å koordinere de to tar likevel litt tid å bli vant med.

Med en spillkontroll styres brødrene med hver sin stikke, og har hver sin handlingsknapp (avtrekkerne på baksiden) som har funksjon etter kontekst - alt fra å gripe fatt i gjenstander til å dytte steiner. Spillkontroll er måten Josef Fares anbefaler å spille, men tastatur eller berøringskjerm fungerer også greit.

Med tastatur benyttes henholdsvis WASD-tastene med mellomromstast og piltastene med høyre CTRL-tast. På berøringsskjerm sitter kontrollene nede i høyre og venstre hjørne av skjermen.

Og blir det veldig vrient kan du trøste deg med at disse kontrollene er såpass uvante at selv veldig erfarne spillere kan slite litt.

Flere tips til nybegynnerspill? Eller vil du lese noe av det andre jeg skriver om dataspill? Følg Alle Kan SpilleFacebook, eller meld deg på det sporadiske nyhetsbrevet mitt – med sistnevnte får du også et gratis utdrag fra boka mi.