Gjør som Bowie – trykk 'A' for allsang

Foto: Skjermdump fra «Omikron: The Nomad Soul»

Foto: Skjermdump fra «Omikron: The Nomad Soul»

En gang, for lenge siden, var det å skrive musikk for dataspill en øvelse som ble sett ned på blant «seriøse» musikere.

Likevel var det noen som valgte å spesialisere seg på spillmusikk, og kom med særs minneverdige bidrag.

Og, da CD-ene tok over for disketter og kassetter med begrenset kapasitet, fikk spillmusikken også mer boltreplass enn den hadde hatt tidligere.

Fra enkle melodier, kunne komponistene nå inkludere hele sanger i full CD-kvalitet. Mange grep sjansen.

Et tidlig eksempel jeg minnes er da jeg testet CD-ROMen til «The 7th Guest» fra 1993 i en vanlig CD-spiller og oppdaget at det fantes sanger der - «Skeletons in My Closet» av industriveteranen The Fat Man er fortsatt en favoritt.

Norske Bjørn Lynne jobbet på sin side med «Worms»-spillene, som inkluderte en merkelig krigsberetning på lydsporet hvor refrenget ble sunget av spede meitemark-stemmer.

Det var tider

Gradvis slengte mer kjente artister seg på og begynte å skrive originale låter for spillene.

Queen-gitarist Brian May komponerte musikk for det utskjelte slåssespillet «Rise of the Robots», mens Nine Inch Nails sto for hele soundtracket til skytespill-revolusjonen «Quake».

I takt med at spillenes anseelse har økt, har flere og flere artister bidratt med toner til eventyrene som flimrer over skjermen - mange av dem særs fengende. Spillene er faktisk blitt allsangvennlige.

Her er sju sirlig selekterte sanger (Spotify-liste her), alle skrevet spesielt for spill.

1. «Grand Theft Auto V»: Neon Indian - Change of Coast

Slippet av det foreløpig siste spillet i «Grand Theft Auto»-serien var en popkulturell merkedag. Strengt tatt var selv slippet av den første traileren for spillet en popkulturell merkedag.

Spillutvikler Rockstar pumper store summer inn i å lage tro kopier av amerikanske storbyer hvor spilleren kan leve ut et liv som sosiopatisk småskurk. Eller taxisjåfør.

(sosiopatisk taxisjåfør, antagelig)

Spillenes blanding av frihet og stramt regisserte oppdrag, ofte inspirert av spillskapernes filmatiske forbilder, har lenge vært koblet med en egen musikalsk teft - radiostasjonene man kan lytte til er utsøkt kuraterte spillelister av lisensierte låter i alle mulige sjangre.

Gradvis har kjente artister begynt å bidra med egne låter til spillene, og med «GTA V» fylte folk som Tyler The Creator, A$AP Rocky og Yesayer opp et timelangt album med ny musikk.

Neon Indians solfylte bidrag til soundtracket kommer virkelig til sin rett i femmerens overraskende slitesterke flerspillerdel, som stadig er enormt populær.

I «GTA Online» er dette låta som spilles over introduksjonen hvor spillfiguren ankommer solrike Los Santos nordfra med fly - et ekte kystskifte, altså.

2. «Mirror's Edge Catalyst»: CHVRCHES - Warning Call

Rulletekst-sangen er som en egen sjanger på film, og etter hvert har det også blitt slik for film også. De skotske elektropop-perfeksjonistene CHVRCHES kom med sitt bidrag i den futuriske parkourfesten «Mirror's Edge Catalyst».

Gleden over å løpe over hustak og kaste seg mellom bygninger blir godt iveretatt - her spretter det stramt i hvert trommeslag, og hver akkord har et godt løft i seg, samtidig som Lauren Mayberrys stemme surfer ubesværet på toppen av synthbølgene.

En typisk CHVRCHES-låt, altså. Og det er jo ikke noe å kimse av. Greit, kanskje er den ikke av «The Mother We Share»-kaliber, men hvor mange sånne låter har man egentlig i sjela i løpet av tida si her på jorda?

Merkelig nok er ikke rulletekstlåta på rulleteksten. I stedet endte den bare opp på en jukebox inne i spillet, uten at jeg har klart å finne annen forklaring på det enn en påstand i teksten til et klipp jeg fant på YouTube.

Brukeren sonyviva308, som klippet sammen temalåta og CHVRCHES-låta over rulleteksten (VELDIG pen overgang rundt 2.10) for å vise hvordan det kunne vært, skriver at kontraktsproblemer forhindret spillutviklerne i bruke låta slik den var tenkt.

Som i så fall er godt gjort, all den tid låta er skrevet spesifikt for spillet.

3. «Portal»: Jonathan Coulton - Still Alive (feat. Sara Quin)

Spillmusikk-lister som denne pleier vanligvis å starte eller slutte med denne låta - her gjør jeg en kalkulert frekkas-manøver ved å ikke engang plassere den i midten.

Kontrært.

Så hvorfor er dette en evig listetopp? Mye av årsaken er den catchy melodien til nerdetrubadur Jonathan Coulton (du drar muligens kjensel på «Baby Got Back»-coveren som tv-serien «Glee» stjal fra ham), men vel så viktig er hvem som synger den.

«Portal»-spillenes kunstige intelligens GladOS er en av de mest velskrevne skurkene i et dataspill noensinne. Alt hun vil, er å gjøre eksperimentene sine. På spilleren. Til spilleren er død.

Etter å ha beseiret henne mot slutten av spillet forsikrer GladOS lytteren om at seieren var høyst midlertidig, med den mest passiv-aggressive låta jeg noen gang har hørt i et dataspill. Altså:

«I'm not even angry/I'm being so sincere right now».

Med nerdete tekstlinjer om betatesting, «Half-Life» og tvilsom vitenskapsetikk er dette blitt en av spillverdenens absolutte allsangfavoritter.

Originalen ligger ikke på Spotify - der er det i stedet en theremin-virtuos versjon fra Coultons «Artificial Heart»-album - men du kan høre den i videoklippet over.

4. «Fallout 4»: Lynda Carter - Good Neighbor

På 70-tallet, lenge før Gal Gadot dro på seg Wonder Woman-fillene, tilhørte drakten Lynda Carter - hun spilte hovedrollen i tv-serien basert på superhelten.

Siden den gang har hun drevet med stort og smått, inkludert en rekke roller i rollespillene til Bethesda.

I «Fallout 4» tok Carter det et skritt videre, ved å spille inn en hel EP i rollen som nattklubbsangeren Magnolia.

«Fallout»-spillene lisensierer vanligvis låter fra 50- og 60-tallet, så nattklubbjazz med referanser til spillets Diamond City og «the fallout blowing through» passer perfekt inn i spillets univers.

5. «Omikron: The Nomad Soul»: David Bowie - The Pretty Things Are Going To Hell

Enkeltlåter er vel og greit, men hva med den gangen for 20 år siden da David Bowie skrev et helt album til et spill? Og insisterte på å ha to roller i spillet selv (hvorav en av dem er som en kunstig intelligens)?

«Omikron: The Nomad Soul» er et science fiction-spill om sjelevandring, og en salig sjangerlapskaus hvor konserter med Bowie er noe av det mer jordnære som tilbys.

Låtene Bowie skrev til spillet dannet også grunnlaget for skiva «...hours». Den er på ingen måte Bowies beste skive, selv om jeg må si jeg liker den bedre nå enn da jeg først hørte den i 1999.

«The Pretty Things Are Going To Hell» var sangen jeg likte best den gangen - vrengte gitarer og tunge trommer var gode greier i min bok, og det er de strengt tatt ennå.

«Omikron» var forøvrig debuten spillregissør David Cage, kjent for sine evige forsøk på å få dataspill til å ligne filmer. Hvor vellykkede de har vært kan diskuteres, men de senere årene har han i hvert fall stått bak storspill som «Heavy Rain» og «Detroit: Become Human».

6. «Sensible World of Soccer»: Jon Hare - Goal Scoring Superstar Hero

Tradisjonelle fotballspill har i årevis vært delt i to leire:

Storebror «FIFA», og utfordreren «Pro Evolution Soccer». Jeg bryr meg ikke om noen av dem - de er alt for realistiske for meg. Ikke er jeg spesielt glad i fotballsanger heller.

«Sensible Soccer», derimot. Fotballspillenes evige treer, med små pikselmenn som løper i lynfart over gressmatta etter en hvit prikk som skal forestille en ball. Der finner du meg.

Spillet har blitt utgitt i ulike utgaver siden starten av 90-tallet, men er nær uforandret den dag i dag, med en hjemmesnekret sjarm som også strekker seg også til musikken.

Der «FIFA» har lisensiert ørten hits gjennom årene, tok den langhårede spilldesigneren Jon Hare selv grep og skrev dette lettbeinte nummeret som hørtes FANTASTISK ut på Amiga.

7. «Red Dead Redemption 2»: D'Angelo - Unshaken

Antallet Rockstar-relaterte låter når kjapt absurde høyder når jeg driver med disse spillelistene, med god grunn.

Rockstar-spillene har vært pionerer både når det kommer til spillsoundtrack, og da D'Angelo slapp nytt materiale for første gang på en evighet kom den ut som en del av westernsagaen «Red Dead Redemption 2».

Årsaken? Ifølge Rolling Stone er sangeren rett og slett blodfan av Rockstar-spillene, og kom stadig på besøk hos utvikleren for å spille en tidlig versjon av spillet.

Etter hvert tok spillets musikksjef Ivan Pavlovich mot til seg og spurte om D'Angelo kanskje kunne tenke seg å snekre sammen en liten trudelutt til spillet. Og sånn ble det.

Hele spillelista finner du Spotify. Vil du få beskjed når neste spilleliste slippes, eller lese mer av det jeg skriver om dataspill? Følg Alle Kan SpilleFacebook, eller meld deg på det sporadiske nyhetsbrevet mitt – med sistnevnte får du også et gratis utdrag fra boka mi.